Aile Hukuku ve Boşanma
Aile Hukuku ve Boşanma Avukatı | Koçer&Dural
Sakarya ve Kocaeli illeri başta olmak üzere ''Aile Hukuku ve Boşanma'' konularında hızlı ve adil çözümler üreten Dural&Koçer Hukuk Bürosu, İstanbul ve İzmir illerinde de hizmet vermektedir. Koçer&Dural Avukatlık ve Hukuk bürosu aşağıda sıraladığımız hukuki süreçlerde, hakkınızı savunarak adil ve hızlı bir şekilde sonuçlandırmaktadır.
- Anlaşmalı boşanma davaları
- Çekişmeli boşanma davaları
- Nafaka ve tazminat talepleri
- Eşler arasında evlilik sözleşmesi ve mal rejimine ilişkin sözleşmelerin hazırlanması
- Mal rejiminin tasfiyesi davaları
- Ziynet alacağına ilişkin davalar
- Karşı boşanma davalarının açılması ve sürecin yürütülmesi
- Çocuğun velayetinin alınmasına ilişkin davaları
- Soy bağının kurulmasına dair davalar
- Nişan bozulmasından kaynaklanan maddi-manevi tazminat talepleri ve nişan nedeniyle verilen hediyelerin iadesine ilişkin davalar
- Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde tedbir işlemlerinin uygulanması
BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR ?
Boşanma davası açmak için, boşanma talebinde bulunan kişinin dava dilekçesinin, avukatlık vekaleti alındıktan sonra adliyede bulunan tevzi bürosuna başvurulması ile boşanma davası açılmış olur. Tevzi bürosunda boşanma süreci ile alakalı olan hesaplanan harç ve giderler ödenir. Boşanma davalarında görevli mahkeme “Aile Mahkemesi” dir. Aile mahkemesinin bulunmadığı illerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi görevli olacaktır.
Boşanma avukatı ihtiyacınız için bizden destek alabilirisiniz. İletişim : 0264 276 99 11
Anlaşmalı boşanma davaları
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için en azından 1 yıllık bir süre evlilik birliğinin devam etmiş olması şarttır. Bu davayı eşler birlikte açabileceği gibi bir eşin açtığı davayı diğer eş kabul edebilir. Bu şekilde açılan anlaşmalı boşanma davalarında hakim tarafları duruşmada bizzat dinler ve ayrılmak isteyen eşlerin iradelerini serbestçe açıkladığından emin olur.
Boşanma davası sonucunda tarafların mali durumlarını (maddi, manevi tazminat, katılma alacağı, ziynet alacakları, iştirak ve yoksulluk nafakası) ve çocukları varsa velayete ilişkin hususları nasıl düzenlemek istediklerine dair hazırladıkları bir protokolü aile hakiminin uygun bulması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma Şartları için aşağıdaki tüm şartların sağlanmış olması gerekmektedir;
-Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır
-Eşler mahkemeye beraberce başvurmalı yahut birinin başvurusunu diğeri kabul etmelidir.
-İki eşte hakim huzurunda dinlenmeli ve boşanma iradelerini açıklamalıdır. Hakim irade açıklamasının özgürce yapıldığını denetleyecektir.
-Hakim boşanma sonucunda oluşacak mali durumun ve çocukların durumuna ilişkin düzenlemeleri uygun bulmalıdır.
Ofisimizde anlaşmalı boşanmak isteyen müvekkillerimizin boşanma protokolünde bulunması gereken hususlar açıklanmakta ve isterlerse protokole ilişkin görüşmeler karşı tarafla yapılmaktadır. Ayrıca dava açtıktan hemen sonra mahkeme kalemi aranarak duruşmanın mahkemenin iş yoğunluğuna göre en kısa güne verilmesi sağlanmaktadır.
Çekişmeli Boşanma Davaları
Evlilik birliğinin sona ermesinde ortaya çıkan hukuki durumlar çocuğun velayeti, ödenecek nafaka ve tazminatlardır. Çekişmeli boşanma davaları dendiği zaman boşanacak eşlerin sayılan hususlarda anlaşamadığı görülmektedir. Bu dava türünde kusurlu olan eş belirlenirken ödenecek tazminat ve nafaka tutarları;
- tarafların sunduğu deliller
- dinlenen tanıklar ve
- mahkemede görülen duruşmalardan
sonra belirlenmektedir.
Çekişmeli boşanma davasında hakim; aile içi şiddet olup olmadığını ve çekişmeli boşanmaya sebep olan aile birliğini zedeleyen halleri sorar.
Çekişmeli Boşanma Davasında Nafaka Ne Zaman Başlar?
sorusunun cevabı olayın özelliklerine göre değişmektedir. TMK’da nafaka türleri yardım, yoksulluk, tedbir ve iştirak nafakası olarak düzenlenmiştir. Mahkeme devam ederken hakim tedbir nafakasına karar vererek dava sürecinde tarafın mağduriyetini engeller. Dava bittiğinde ise yardım nafakasına karar verebilmektedir.
Eşlerden birisi boşanmak istemezse yine çekişmeli boşanma davası söz konusudur. Eşlerden birinin boşanmak istememesi yahut ikisinin de boşanmak istemesi fakat tazminat tutarında anlaşamaması üzerine çekişmeli boşanma davası söz konusu olmaktadır. Boşanma davasına taraflardan biri gitmez ya da cevap vermez ise dava süreci uzamaktadır.
Boşanma davasından önce evi terk etmek bir suç değildir. Ancak TMK’da yer alan 169. madde hükmünce terk eden taraf 6 ay boyunca ortak konuta dönmezse terk eden taraf kusurlu olmaktadır.
Çekişmeli boşanma davaları
- 6 veya 7 celsede genelde sonuçlanabilmektedir.
- Çekişmeli boşanma davası 1 veya 1,5 yıl boyunca sürmektedir.
Nafaka ve Tazminat Talepleri
Boşanma davasında nafaka talebi her zaman söz konusu olabilmektedir. Dilekçelere aşamasında öne sürülmediği zaman iddia ve savunmaları genişletmesi yasağının söz konusu olması nafaka ve tazminat talepleri için söz konusu değildir.
Nafaka ve Tazminatı Kim Öder?
Boşanma davasında nafaka ve tazminat söz konusu olduğu zaman önemli olan kusurlu olan eşin belirlenmesidir. Maddi tazminat için kusur şarttır. Kusuru daha fazla olan eş maddi tazminat öder. Ancak manevi tazminat için eşlerden birinin daha kusurlu olmasına gerek yoktur. Kişilik hakları saldırıya uğrayan eş, bu zarara sebep olan kusurlu eşin manevi tazminat ödemesini talep edebilir.
Türk Medeni Kanunu’nda Maddi ve Manevi Tazminat şu şekilde düzenlenmiştir.
TMK 174
- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.
- Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Nafaka Ne Zaman Sona Erer?
Toplumda genelde erkek ne zaman nafaka ödemez sorusu sorulmaktadır. Oysaki nafakayı belirleyen şey cinsiyet değil eşlerden maddi olarak refahı yüksek olmasıdır. Nafak yükümlüsünde kusur aranmamaktadır. Nafaka TMK’da yer alan düzenlemeler doğrultusunda süresiz olarak devam etmektedir.
Çocuğa Nafaka Ödenir Mi?
Çocuklara nafaka ödenmektedir. Çocuk 18 yaşına gelip ergin olduğunda ya da mahkeme kararı ile ergin kılındığında nafaka sona ermektedir. Ancak çocuğun eğitimin devam etmesi halinde hakim çocuğun eğitiminin sona erme süresine kadar nafaka kararını devam ettirebilir.