Arabuluculuk Tutanağı Nedir?
Arabuluculuk son tutanakta neler yazılır?
Anlaşmazlık yaşanan konunun çözüme ulaşıp ulaşamadığı, problem çözüldüyse ne şekilde çözüldüğü ve tarafların nasıl anlaştıkları yazılır.
Arabuluculuktan sonra dava açma süresi ne kadar?
Mevzu bahis problem ile alakalı taraflar arasında arabuluculuk görüşmesiyle uzlaşma sağlanamazsa, arabulucu taraafından hazırlanan son görüşme tutanağının tebliğinden itibaren iki hafta içinde dava açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süredir.
Arabuluculuk Tutanağı Ne İşe Yarar ?
Arabuluculuk görüşmeleri sonucunda anlaşma sağlanması halinde taraflar arasında bir anlaşma tutanağı imzalanacaktır. Bu tutanağın hukuken çok büyük bir önemi mevcuttur. Arabuluculuk görüşmeleri sonucunda anlaşma sağlanmış bir hususa ilişkin mahkemede yeniden hak talep edilemez. Uyuşmazlık hukuk dünyasında sonsuza kadar bitirilmiş olur.
Örnek vermek gerekirse birisinden 10.000-TL alacağınız için arabuluculukta 5.000-TL’ye anlaştığınızı düşünelim. Bu anlaşmadan sonra kalan hakkınız olan 5.000-TL için bir daha asla mahkemeye gidemezsiniz. Arabulucu ve uyuşmazlığın tarafları arasında imzalanan anlaşma tutanağı hukuken mahkeme kararı hükmündedir. Hatta anlaşmaya göre ödenmesi gereken 5.000-TL’nin size ödenmediği durumda icra takibi açmak istediğinizde icra takibi aynen mahkeme kararlarının icrasındaki gibi ilamlı icra takibi şeklinde açılması gerekmektedir.
Koçer Durak Hukuk Bürosu avukatsız olarak kendisi aleyhine arabulculuk tutanağı imzalamış kişilerin tutanaklarını irade sakatlığı ile imzalanan arabuluculuk tutanağı olması gibi birçok hukuki gerekçe ile mahkeme kararı hükmündeki tutanakların iptali için birçok dava açmış ve kazanmıştır. Bu hususa ilişkin sorularınız için iletişim kısmında bulunan iletişim kanallarını kullanmanızı öneririz.
Uzlaşma Tutanağı Ne İşe Yarar?
Uzlaşma tutanağı da aynı arabuluculuk tutanağı gibi uyuşmazlığı kökten halleder. Uzlaşılan hususa ilişkin bir daha ceza davası açılmaz. Ancak uzlaşma tutanağı imzalanırken göz önünde bulundurulması gereken çok önemli bir husus vardır.
Örnek olarak trafik kazası nedeniyle taksirle yaralama suçunun işlendiğini düşünelim. Taksirle yaralama suçundan dosya uzlaştırmacıya sevk edilecektir. Siz uzlaştırmacı ve diğer taraf ile iyi niyetli olarak anlaşmanız ve uzlaşma tutanağı imzalamanız halinde maalesef özel hukuka ilişkin de tüm haklarınızdan vazgeçmiş sayılırsınız. Somut zararları şu şekilde sıralanabilir; bu trafik kazası nedeniyle bir daha asla kişiye karşı ceza davası açamazsınız, size çarpan kişiye cismani zarar kaynaklı manevi tazminat davası açamazsınız, size çarpan kişiye cismani zarar kaynaklı maddi tazminat davası açamazsınız, sigorta bu tazminat bedellerini karşılamak istese dahi sigortan da maddi, manevi tazminatlarınızı uzlaştırma yapmanız halinde alamazsınız.
Ancak karşılacağınız bu olumsuz durum uzlaştırma tutanağının hiçbir yerinde yazmadığı gibi uzlaştırmacıların avukat olmak zorunda olmaması nedeniyle bu hususa dair bir bilgileri yoktur ve sizi uyaramazlar. Bu nedenlerle arabulculuk ve uzlaştırma görüşmelerinde profesyonel hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.