Ağırlaştırılmış Müebbet Nedir?
Ağırlaştırılmış Müebbet Nedir? Ağırlaştırılmış Müebbet ve Müebbettin Farkı Nedir?
Türk Hukuk Sisteminde idam cezası 2002 yılında kaldırılmış ve bunun yerine 30 yıla kadar hapis cezası içeren yeni bir ceza türü ortaya konmuştur, alternatif olarak konan bu ceza türüne müebbet ceza denir.
Müebbet hapis cezası ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası arasındaki fark cezanın infaz süresi, suçlunun cezasını çekeceği koşullardır. Her iki cezada da ömür boyu hapis söz konusudur. Ancak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası daha sıkı güvenlik rejimlerine tabidir.
- Hükümlüler haftada bir telefon ve ziyaretçi görme hakkına sahipken ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar 15 günde bir telefon ile konuşabilmektedir.
- Diğer hükümlüler altsoy, üstsoy, eş ve vasilerinin yanı sıra ismini yazdıran bir kişi ile görüşebiliyorken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar sadece ilk sayılan kişiler ile görüşebilmektedir.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kaç yıl yatar?
2022 yılı itibariyle ağırlaştırılmış müebbet cezası alan suçlular 36 yıl yatmaktadır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kaç yıl yatar? sorusuna direkt cevap vermek doğru olmayacaktır. Bu noktada mutlaka profesyonel bir ceza avukatından yardım almak faydalıdır. Ancak 2022 yılı itibariyle ağırlaştırılmış müebbet cezası alan suçlular 36 yıl yatmaktadır. Detaylı bilgi almak için KoçerDural Hukuk Bürosu ile iletişime geçiniz.
Müebbet Alsam Ölene Kadar Hapis Yatar Mıyım?
Türk Hukuk Sisteminde idam cezası 2002 yılında kaldırılmıştır. Bunun yerine alternatif olarak ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları düzenleme ile eklenmiştir.
Müebbet hapis cezası alan bir kişinin ölene dek hapiste yatmama ihtimali vardır. Yani ağırlaştırılmış müebbet cezası alan suçlular 30 yıl, müebbet hapis cezası alan suçlular ise 24 yıl hapis yatmaktadır. Ancak bunun için Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’u koşullu salıverme hükümlerinde yer alan “Koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için mahkûmun kurumdaki infaz süresini iyi hâlli olarak geçirmesi gerekir.” Şartının sağlanması gerekir. Yani mahkûmun hapishane içerisindeki hal ve tavırlarına bakarak hâkim koşullu salıverme hükümlerini uygulayabilmektedir.
Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi
Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçu sıkça karşılaşılan suçlardan biridir. TCK’nın 83. maddesinde düzenlenmektedir. Kasten öldürme suçu bir fiilin gerçekleştirmesiyle işlenebileceği gibi hareketsiz kalmak ve ihmalde bulunmak suretiyle de işlenebilir. Bu ihmal, müdahale etmesi gereken durum karşısında hareketsiz kalmasıyla da gerçekleşebilir.
Biri ölürken hareketsiz kalsam ne olur?
Bir kişinin ölümü esnasında ilgili makamlara haber vermemek ihmali davranışla kasten öldürme suçunu oluşturabileceği gibi TCK 98’de düzenlenen yardım ve bildirim yükümlülüğü suçunu da oluşturabilir. Bu durumda ihmalde bulunan kişisini ölen ile arasındaki ilişkiyi belirlemek çok önemli olacaktır.
Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi 3 şekilde ortaya çıkmaktadır. Kanundan doğan, sözleşmeden doğan ve ön-gelen tehlikeden doğan koruma yükümlülüğü olarak düzenlenmektedir.
Kanundan Doğan Koruma Yükümlülüğü
Kanundan doğan koruma yükümlülüğünde bazı kişiler kanuni düzenlemelerden dolayı ayrıca koruma yükümlülüklerine sahiptir. Örneğin Türk Medeni Kanunu madde 335 vd. çocuğun velayet hakkına sahip ana ve babaya karşı çocuğu koruma yükümlülüğü yüklemiştir. Ana ve baba, çocuğun ölümünde kasten ihmali davranışta bulunduklarında ilgili suç oluşacaktır.
Sözleşmeden Doğan Koruma Yükümlülüğü
Sözleşmeden doğan koruma yükümlülüğünde ise ölen kişi ile ihmali davranışta bulunan kişi arasında sözleşmeye dayalı bir ilişki bulunmalıdır. Bu duruma örnek olarak doktor-hasta ilişkisi örnek verilebilir.
Ön-Gelen Tehlikeden Doğan Koruma Yükümlülüğü
Ön gelen tehlike söz konusu olduğunda önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması gerekir. Kişi kendi fiili ile oluşan tehlike durumunda yapması gereken eylemleri yapmayıp ihmalde bulunursa ilgili suçun fiil unsuru gerçekleşmiş olacaktır.
Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi Suçunun Cezası Kaç Yıl?
Kasten öldürme suçundan farklı olarak suçun ihmali davranış ile işlenmesi halinde Belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olan kişi hakkında temel ceza olarak;
· Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmi beş yıla kadar
· Müebbet hapis cezası yerine on beş yıldan yirmi yıla kadar
· Diğer hallerde ise on yıldan on beş yıla kadar
hapis cezasına hükmolunabileceği gibi, cezada indirim de yapılmayabilir. Kanun koyucu daha az ceza yaptırımı öngörmüşse de hâkime indirim yapmaması yönünde de taktir yetkisi tanımıştır.