Ziynet Eşyası Nedir? Ziynet Alacağı Davası Nasıl Açılır?
Ziynet Eşyası Ne Demektir?
Yeni evlenen bir çifte, gelin ve damada takılan, çeyrek altın, bilezik, gerdanlık, küpe gibi bilimum taltın ve gümüş gibi takılardan oluşan eşyalara ''ziynet eşyası'' denir.
Ziynet alacağına ilişkin davalar
Ziynet; altın, gümüş gibi kıymetli madenlerden yapılmış olup; insanlar tarafından takılan süs eşyası olarak tanımlanmaktadır. Yargıtay genelde düğünde takılan takıların kadına ait olduğu görüşünü benimsemektedir.
Ziynet Alacağı Davası Ne Zaman Açılabilir?
Ziynet alacağı davası mal rejimine ilişkin bir davadır. Bu dava evlilik birliği devam ederken açılabileceği gibi ayrıca evlilik birliği sona erdiğinde boşanma davası ile birlikte de açılabilir. Bazı durumlarda mahkeme Ziynet alacağı davası ile boşanma davasını birlikte görürken bazı durumlarda ise ayrı dava şeklinde yürütmektedir. Ancak bu ziynet alacağı davası sürecini etkilememektedir.
Ziynet Alacağı davası nerede açılır?
Ziynet Alacağı davası nerede açılır sorusunun cevabı için öncelikle davanın hangi mahkemede görüleceği cevaplamak gerekir. Ziynet Alacağı davası Aile Mahkemesinde açılmaktadır. Yetkili mahkeme ise HMK hükümleri gereğince davalı eşin yerleşim yeri mahkemesidir.
Ziynet Alacağı Davası Nasıl İspatlanır?
Ziynet alacağı davasında ispat yükü kural olarak davacıya aittir. Söz konusu ziynet mallarının kendisine ait olduğunu ve verilmesi gerektiğini iddia eden taraf ispatlamakla yükümlüdür.
Ziynet eşyası kendisine ait olan kişi, tanık, bilirkişi raporu, eğer takıların takılma anını gösteren düğün kaset veya CD’lerini kullanarak ispatlayabilir.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2020/5388 sayılı kararında “kadına özgü ziynet eşyası” görüşünü ortaya koymuştur. Bu karar uyarınca bilezik, küpe, kolye yahut benzeri ziynetler kadına özgü olarak nitelendirilmiştir. Eğer bu takılar düğünde erkeğe bile takılmış olsa kadına özgü kabul edilir. Ancak altın, saat gibi takılarak bu kapsam dışında yer almaktadır.
Ziynet Alacağı Davasını Süresi Ne Kadar?
Ziynet alacağı davası söz konusu olduğunda eğer eşyalar hala mevcutsa bu bir istihkak davası olacaktır. İstihkak davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Ancak ziynetler artık ortada yok ise ve karşılığında nakden tazmin edilmesi talep ediliyorsa artık bu bir alacak halini almıştır ve TBK hükümleri uyarınca 10 yıl zamanaşımı süresi mevcuttur.