Reddi Miras Nedir? Reddi Miras Nasıl Yapılır?
REDDİ MİRAS NEDİR?
Reddi Miras; Miras bırakanın vefat etmesi nedeniyle yasal veya atanmış mirasçıların, vefat eden kişinin tüm borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirası istememesi üzerine, yetkilendirilmiş mahkemelere başvurarak mirası istememesi, mirastan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanabilir.
Miras hukukunda, geçerli olan külli halefiyet ilkesi gereği, yasal ve atanmış mirasçılar- miras bırakanın yaşamını yitirmesiyle kendiliğinden mirasçı sıfatını kazanırlar. Mirasçılık sıfatı kazanıldığında artık miras bırakanın borçlarından yalnız tereke ile değil kendi şahsi mal varlıklarıyla da sorumlu hale gelirler.
REDDİ MİRAS NASIL YAPILIR?
Reddi miras yapabilmek için dava açmak zorunluluğu vardır. Bir başka deyişle noterden, tapudan, nüfustan ve benzeri idari makamlardan reddi miras işlemi gerçekleştirilemez, illa ki mahkeme kararı ile reddi miras yapılması gerekmektedir.
REDDİ MİRASIN TÜRLERİ NELERDİR?
2 Tür reddi miras çeşidi bulunmaktadır. Gerçek reddi miras ve Hükmen reddi miras olmak üzere çeşitlenmiştir.
GERÇEK REDDİ MİRAS NEDİR?
Reddi miras, mirasın hükmen reddi ve mirasın gerçek reddi olmak üzere iki çeşittir. Mirasın gerçek reddinde kişinin murisin ölümünden itibaren 3 ay içerisinde murisin son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinde reddi miras davası ile mirası reddettiğini beyan etmesi gerekir. Ret talebinin değerlendirilmesinde hakimin takdir yetkisi bulunmamaktadır. Bir başka deyişle hakim mirasın reddini kabul etmek zorundadır.
HÜKMEN REDDİ MİRAS NEDİR?
Mirasın hükmen reddin ise terekenin ölüm anında borca batık olması durumunda söz konusu olmaktadır. Esasında bu durumda mahkemeye bir dava açmaya gerek bulunmamaktadır. Hukuken miras kendiliğinden reddedilmiş sayılmaktadır. Ancak ilgili kurumların ve kişilerin (örneğin alacaklıların) mirasın reddine dair bir belge görememeleri durumunda miras reddedilmemiş gibi dava veya icra takibi açabilirler. Bu nedenle mirasın hükmen reddedilmiş olması durumunda da murisin son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinden mirasın hükmen reddedilmiş sayıldığının ve terekenin ölüm anında borca batık olduğunun tespit ettirilmesinde yarar bulunmaktadır.
REDDİ MİRAS YAPILDIKTAN SONRA NE OLUR?
Reddi miras işlemi ile mirasçılık sıfatı sona erecektir. Bunun anlamı murisin ölümünden itibaren reddi miras yapan mirasçı muristen kalan hiçbir borçtan, alçaktan veya malvarlığından sorumlu olmayacaktır.
MİRASIN REDDİNİN İPTALİ İSTENEBİLİR Mİ?
Mirasın reddedilmiş olması durumunda alacağını tahsil edemeyen alacaklılar son çare olarak mirasın reddinin iptali hakkında asliye hukuk mahkemesinde dava açabilirler. Mirasın reddinin iptali davası ret tarihinden itibaren 6 ay içerisinde açılmalıdır. Bu davanın açılabilmesi için reddi miras yapan mirasçıların reddi miras şartlarını taşımlarına ve usulünce bir reddi miras yapılmış olmasına rağmen alacaklılara zarar verme maksadıyla hareket etmiş olmaları gerekmektedir.
Detaylı Bilgiler İçin Miras Hukuku Sayfamızı İnceleyebilirsiniz!
Miras Reddi İşlemeleri Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Hemen Arayın, Ücretsiz Bilgi Verelim :
0264 276 99 11