Cayma Hakkı Kaldırıldı! Online Alış-Verişte Değişiklik Yapıldı.
Telefon, bilgisayar, tablet ve akıllı saatlerde cayma hakkı kaldırıldı!
Ticaret Bakanlığı tarafından 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde birtakım düzenlemeler yapıldı. Online alışverişlerdeki iade prosedürlerine ilişkin yeni düzenlemeler getiren kararlar 1 Ekim 2022’de yürürlüğe girecek.
İnternetten yapılan elektronik malzeme alışverişlerinde 14 günlük cayma hakkı, elektronik eşyalar için kaldırılıyor. Tüketici, telefon ve bilgisayar gibi ürünlerin paketini açmasa bile ürünü iade edemeyecek. Geri kalan tüm ürünlerde ise, ürün kusurlu değilse iade kargo ücreti tüketiciye ait olacak
Dünyada ve ülkemizde online alışveriş sıkla tercih edilen bir yöntem haline geldi. Hal böyle olunca hukuki düzenlemelerde art arda başlandı. Son düzenleme ise 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan telefon, bilgisayar, tablet ve saatlerde cayma hakkının kaldırılması oldu.
Yeni Cayma Hakkı Kanunu Nasıl Uygulanacak?
Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile mesafeli satış sözleşmesinin 15. maddesindeki, “Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz:” ifadesine şu bentler eklendi:
ı) 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre tescili zorunlu olan taşınırlar ile kayıt veya tescil zorunluluğu bulunan insansız hava araçlarına ilişkin sözleşmeler.
i) Tüketiciye teslimi yapılmış olan cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlara ilişkin sözleşmeler.
j) Canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen sözleşmeler.
k) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmeler.”
Düzenleme Öncesinde Durum Nasıldı?
İnternet alışverişlerinde tüketiciler 14 gün süre içerisinde koşulsuz şartsız iade edebilme hakkına sahiptir. Tüketiciler online alışveriş yaparken ürünleri fiziki olarak inceleyemediği için cayma süresinde geri gönderme hakkına sahiptir. Böylece tüketicinin hakları ve aldığı ürünün kalitesini seçebilme hakkı korunmuş olur. Genel kural bu olsa da bazı ürünlerde koşulsuz cayma hakkı bulunmamaktadır. Örneğin 29188 sayılı Mesafeli Satış Yönetmeliği gereğince bir vatandaş internetten satın aldığı tişörtü koşulsuz şartsız iade edebilir ve iade ederken kargo ücreti ödemek zorunda değildir. Bunun yanı sıra bilgisayar, tablet ve drone gibi ürünlerde aynı durum geçerlidir. Eski durumda sadece bireysel tasarlanan ürünler, hijyenin önemli olduğu ürünler ve bozulmaya elverişli gıda ürünlerinde cayma hakkı kullanılamıyordu.
Düzenleme Sonrasında Durum Nasıl Olacak?
Yeni düzenleme ile artık telefon, tablet, bilgisayar ve drone ürünlerinde de koşulsuz cayma hakkı bulunmuyor. Tüketiciler satın aldıkları sayılı ürünleri 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden iade edemeyecek. Ancak bu ürünlerde kusur çıkması ve ayıplı olması halinde iade edebilir.
Yeni düzenleme ile birlikte internetten telefon sipariş verdiğinizi düşünürseniz, artık gelen telefonu sadece kusuru olması halinde geri iade edebilirsiniz. Yeni düzenlemenin gerekçesi ise çoğu ithal olan teknoloji ürünlerinde tüketim sayısını azaltmak gösteriliyor. Ayrıca bu ürünlerin tek seferde kullanılmakla değerinin azalması, bozulma ihtimalinin artması da nedenlerin arasında yer alıyor. 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile birlikte tüketiciler aldıkları teknolojik ürünleri iyice araştırmalı, incelemeli ve kararını kesin vermeli. Aksi halde internetten aldığı ürünü keyfi olarak değiştiremeyecek.
Bir Düzenleme de Kargo Bedellerine !
Yukarıda sayılan değişikliklerin yanı sıra bir diğer ve her alışverişi kapsayan düzenleme de kargo bedellerine geldi. Artık tüketiciler satın aldıkları tüm ürünlerde cayma haklarını kullanırken geri gönderdikleri ürünün kargo bedelini ödemekle yükümlü olacak. Bir tişörtü 14 gün içerisinde koşulsuz iade etme hakkınızı kullanırken geri gönderim kargo bedelini ödemeniz gerekecek.
Cayma Hakkı 7 Gün mü? 14 Gün mü ? Eski kanuna göre Cayma Hakkı nasıldı?
Cayma hakkı, değişecek kanuna göre şu şekilde uygulanıyordu. Tüketiciler İnternet, telefon yoluyla gibi online olarak yapılan alış-verişlerde cayma hakkı 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, tüketici hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahipti.
''İnternetten alınan ürünlerin kusurlu çıkması durumunda yapılması gerekenler'' için lütfen bizimle iletişim kurarak ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.