Evlilik Sözleşmesi Nedir? Evlilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Eşler arasında evlilik sözleşmesi ve mal rejimine ilişkin sözleşmelerin hazırlanması ve evlilik sözleşmesinde yer alan hükümler nelerdir?
Evlilik Sözleşmesi Nedir?
Evlilik sözleşmesi esasında Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen mal rejimi sözleşmesidir. Halk arasında daha çok evlilik sözleşmesi olarak bilinmektedir. Mal değişim sözleşmesi nedir sorusunun cevabı kısaca şudur; eşler evlenme esnasında karşılıklı anlaşma ile bir sözleşme imzalarlar. Evliliğin sona ermesi durumunda sahip oldukları malların paylaştırılması ve evlilik birliği içinde edinilen malların kimde kalacağına ilişkin sözleşme yaparlar, bu sözleşme çeşidine Mal değişim sözleşmesi denir.
Mal Rejimi Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
- Taraflar ister bir boşanma avukatına danışarak TMK’da usullere uygun şekilde mal rejimi sözleşmesi hazırlarlar.
- Taraflar birliklte notere giderek sözleşmeyi noter huzurunda imzalayıp onaylatırlar.
- Mal rejimi sözleşmesi için tarafların ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir.
- Mal rejimi sözleşmesi kanunlarda yazan emredici hükümlere aykırı olamaz.
- Taraflar notere giderken yanlarında kimlik fotokopisi ve 3 adet vesikalık fotoğraf götürmelidir.
Evlilik Sözleşmesinde Sonradan Değişiklik Yapılabilir Mi?
Taraflar üzerinde değişiklik yapmak istedikleri maddeleri tekrar kanun sınırları içerisinde olmak kaydıyla değiştirebilirler.
Mal rejiminin tasfiyesi davaları
Mal rejimi davlarını açıklamadan önce Türk hukuk sisteminde mal rejimi türlerini açıklamakta fayda vardır. Mal ayrılığı, mal ortaklığı ve edinilmiş mallara katılma rejimi genelde en çok karşılaşılan mal rejimi türleridir.
Türk Medeni Kanunu Madde 202 şu şekilde düzenlenmiştir.
“Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması asıldır. Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.”
TMK 202’de eğer eşler aralarında bir mal rejimi türü belirlememişlerse edinilmiş mallara katılma rejimi esasları uygulanır. Ancak eşler dilerse noterde hazırlayacakları mal rejimi sözleşmesi ile farklı rejimlere de karar verebilirler.
Mal Rejimi Tasfiyesi Davasını Kimler Açabilir?
Mal rejimi tasfiyesini davasını eşler birbirine karşı açabilmektedir. Eşlerden birinin ölümü halinde mirasçılarda diğer eşe karşı mal rejiminin tasfiyesi davasını açabilirler.
En çok merak edilen sorulardan biri de mal rejimi tasfiyesi davası nasıl açılır sorusudur. Mal rejimi tasfiyesi davası boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi ayrı şekilde de açılabilmektedir.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir?
Edinilmiş mallara katılma rejimi Türk hukuk sisteminde 2002 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu rejimde kadınında hakkının korunması amaçlanmıştır. Edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin evlendikten sonra edindiği bazı mallar ortak kabul edilmektedir. Aşağıda detaylı olarak bu malların ne olduğu açıklanacaktır. Bu rejimde 3 adet mal türü vardır. Kişisel mallar, edinilmiş mallar ve paylı mallar şeklinde karşımıza çıkar.
Kişisel Mallar Nedir?
En çok sorulan sorular kişisel mallar nedir ve kişisel mallar eşe verilir mi sorusudur. Türk Medeni Kanunu’nda kişisel mallar açıkça sayılmıştır.
- Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya
- Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
- Manevî tazminat alacakları,
- Kişisel mallar yerine geçen değerler.
Evlenmeden önce alınan mallarda kişisel mallar olarak kabul edilmektedir. Bu durumda eşlerden birinin evlenmeden önce kendisinde olan arabası kişisel mala örnektir.
Edinilmiş Mallar Nelerdir?
Edinilmiş Mallar Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir.
- Çalışma karşılığı olan edimler.
- Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,
- Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
- Kişisel mallarının gelirleri,
- Edinilmiş malların yerine geçen değerler
Edinilmiş mal olarak kabul edilmektedir. Edinilmiş malların yerine geçen değerlere maaş biriktirilerek alınan ev örnek verilebilir.
Eşler Arasındaki Mal Rejimi Ne Zaman Sonlanmaktadır?
Eşler arasındaki mal rejimi eşlerden birinin ölümü, farklı bir mal rejimine geçilmesi ya evlilik boşanma ile son bulmuşsa boşanma davasının açıldığı tarih ile mal rejimi sonlanmaktadır.
Mal Rejimi Tasfiyesi Nasıl Yapılmaktadır?
Mal rejimi tasfiyesi anlaşmalı boşanmalarda eşlerin kendi arasında yapacakları mal rejimi tasfiyesi ile yapılacağı gibi mahkeme aracılığıyla da yapılabilir.
Mal Ayrılığı Rejimi Nedir?
Yukarıda genel olarak mal rejimlerinin neler olduğundan bahsedilmiştir. Tüm bu açıklamalar ışığında mal ayrılığı rejimi ise; eşlerin evlendikten sonra da edindikleri malları kendi kişisel mallar olarak kabul etmesidir. Mal ayrılığı rejim söz konusu ise eşler boşandıktan sonra bir mal ayrılığına gitmeyecektir.
Mal Ortaklığı Rejimi Nedir?
Eşler mal ortaklığı rejiminde kişisel mallarını da evlilik birliği içerisine katarlar ve tüm mallar üzerinde elbirliği mülkiyet esası belirlenmiştir. Türk hukuk sisteminde çok az karşılaşılan bir ortaklık türüdür.
Mal Rejimi Davalarında Zamanaşımı Var Mıdır ?
Mal rejimi davalarına ilişkin alacakları kural olarak 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı mal rejiminin sona erdiği tarihte başlar.
Boşanma Avukatı hizmetlerini en iyi şekilde almak, ve kısa sürede boşanmak için hemen tıklayın >>